O avtorju

Matjaž Tančič (1982) je umetnik, ki svet opazuje skozi foto ali video objektiv. Diplomiral je s področja fotografije na londonski University of the Arts, največkrat pa sodeluje pri dokumentarnih in neodvisnih fotografskih projektih v Sloveniji in na Kitajskem. Raziskuje socialno in kulturno problematiko različnih družb po svetu, s svojimi fotografijami pa briše meje med dokumentarno, portretno in umetniško fotografijo. Rad eksperimentira znotraj fotografskega medija – najbolj znan je po svojih 3D stereografskih projektih.

RAZSTAVE

Matjaževi glavni fotografski projekti so bili predstavljeni na številnih samostojnih in skupinskih fotografskih razstavah, med drugim v Museum of Contemporary Photography, Chicago; Somerset House, London; The Asian Society, Teksas; Deck Gallery, Singapur; Lumiere Brothers Gallery, Moskva; Vevey Photo Festival, Švica; The Hong Kong Photo Festival; Lianzhou Photo Festival, Kitajska; Jimei X Arles, Kirajska na Beneškem arhitekturnem bienalu in drugih razstavah. Matjaž je prvi tuji fotograf, ki je imel v Severni Koreji razstavo 3D portretov, s katerimi je upodobil ljudi in okolje Severne Koreje.

NAGRADE

Matjaž je za svoje delo prejel že več nagrad, med drugim prvo nagrado na tekmovanju Sony World Photography Organization v kategoriji 3D fotografije; tri ločene prve nagrade na tekmovanju Slovenia Press Photo; njegove fotografije so bile uvrščene v finale za nagrado Google Photography Prize; častne omembe za svoje delo si je prislužil tudi pri IPA, Px3 in Emzin za najboljšo slovensko fotografijo leta.

PUBLIKACIJE

Matjaž je sodeloval v projektih za številne tuje naročnike in publikacije, kot so National Geographic, The New York Times, Bloomberg Businessweek, The Telegraph, The Guardian, Observer, Vice, Dazed and Confused, Der Spiegel, Financial Times, GUP Magazine, Fast Company, Geo, Time, Courrier International, Vogue, Marie Claire in druge.

DRUGI DOSEŽKI

Matjaž je izdal tri knjige fotografij pri vodilni neodvisni kitajski založbi Jiazazhi Press: KnjigaTimekeepers je izšla leta 2014, knjiga 3DPRK pa konec leta 2016. Simon Baker, kurator za fotografijo pri londonski Tate Gallery, je knjigo 3DPRK uvrstil na seznam desetih najboljših knjig v letu 2017. Knjiga Wow Taobao je izšla leta 2020.

Knjige so na voljo na: https://jiazazhistore.com/search?q=tancic

Matjaž se je udeležil delavnice Eddieja Addamsa, povabljen pa je bil še na več umetniških rezidenc v New Yorku, ZDA, na grški otok Samos in v Bishan, Kitajska.